Blogi

Liikuntaa eri muodoissa: Seikkailuja, välinetestauksia, retkiä ja aktiivista ulkoilmaelämää

Hiihtokärry vai ahkio?

hiihto hiihtokärry lapset talvi Feb 08, 2024

 

Minulta kysytään usein kumpi on parempi, hiihtokärry vai ahkio. Meiltä löytyy molemmat ja molemmille on omat käyttötarkoituksensa - paremmuus riippuukin siitä, minne olet suuntaamassa!

Multisport-kärryt taipuvat erinomaisesti hiihtokärryiksi asettamalla renkaiden paikalle sukset ja liittämällä hiihtoaisat. Tällaiset hiihtokärryt soveltuvat erinomaisesti ladulla hiihtoon. Ahkio toimii retkikäytössä esimerkiksi umpihangessa. Millä kokemuksilla näitä kerron? Melkein hävettää paljastaa, että olen hiihtänyt vauvojen kanssa tuhansia ja tuhansia kilometrejä. Mutta c'mon, pisimmät vauva-aikojen unet ollaan meillä nukuttu sisätilojen sijaan ulkona, hieman heijaavassa hiihtokärryssä. 

Ahkiossa kuljetettava on maata vasten, jolloin lämpötilan kanssa tulee olla tarkempi. Hiihtokärryssä kuljetettava on taas korkeammalla, joten kylmyys ei samalla tavoin hohkaa maasta. Molemmissa lapsen saa kuitenkin hyvin suojaan viimalta. 

Kaatuuko kärry?

Kärryn sukset ovat sen verran leveällä, että kärryä on vaikea saada nurin. Kerran olen tässä onnistunut, kun tein vauhdissa 90 asteen käännöksen. Äiti säikähti, lapsi ei edes havahtunut. Pari kertaa olen onnistunut kaatumaan, mutta kärryt pysyvät pystyssä. 

Istuma-asento

Kärryssä lapsen istuma-asento on ahkiota luontevampi. Lisäksi kärryihin on saatavilla erilaisia lisävarusteita eri-ikäisten kyyditettävien mukavuuden maksimoimiseksi. Viisipistevyöt pitävät kyytiläisen hyvin paikoillaan, ja monissa kärryissä selkänojan kulmaa voi säätää. Myös joissakin ahkiomallissa selkänojan saa kallistettua. Ahkioiden kaksipistevyö ei ole yhtä tukeva ja usein ongelmaksi muodostuu lapsen valuminen myös hänen hereillä ollessaan.

Niin myötä- kuin vastamäessä?

Olen vetänyt vauvoja ja taaperoita tunturien huipulle ja mäkien päälle. Vielä ei ole tullut vastaan mäkeä, joka ei olisi noussut kärryn kanssa. Ensisijaisesti pyrin kuitenkin valitsemaan tasaisemmat reitit (mikä saattaa Jyväskylässä tarkoittaa 30km lenkille 500 verttimetriä). Vaikka toisin voisi luulla, hiihtokärryt jarruttavat alamäessä.

Varo tärinää

Olen vertaillut eri liikkumismuotojen tärinää (auto, juoksuvaunut eri alustoilla, kantoliina). Olen aloittanut hiihdon vauvan ollessa viikon ikäinen. Tällöin olen suosinut tasaista maastoa ja vältellyt mäkiä. Pian synnytyksen jälkeen on meno ehkä muutenkin rauhallisempaa ja meno on muutenkin iisiä (hiihtotyyli on ollut ehkä lähinnä ankka 😅😂). Tärinää on vaunuissa ollut vaimentamassa myös kärryjen baby sling -riippumatto sekä paksu lampaantaljamakuupussi. 

Tärinään vaikuttaa myös hiihtotyyli. Itse suosin luisteluhiihtoa, sillä siinä kärry heijaa rauhallisesti perässä. Täräkkä vuorotahtihiihto taas aiheuttaa sellaiset tärinät kyydissä, että jätän perinteiset hiihdot mieluummin yksinäisille hiihdoille. Toisaalta tasainen tasatyöntö takaa rauhallisen kyydin - mutta itse jaksan tätä lähinnä luistavilla keväthangilla ja lähinnä järven jäällä. 



Yhteenveto

Jos suosit rauhallista retkihiihtoa ja tykkäät etenkin umpihankihiihdosta, hanki ahkio. Hiihtokärry puolestaan kulkee kevyemmin laduilla. Kumman sitten valitsetkaan, muista tarkkailla pienen vointia ja lämpötilaa. Tarvittaessa voit sujauttaa lapsen makuupussiin villasukkaan kääräistyn kuumavesipullon lämmittämään pieniä varpaita. 

Ihania perhehiihtoja!