taapero laskettelee

Miten pienen lapsen voi viedä rinteeseen? Näin aloitat laskettelun taaperon kanssa.

Jan 05, 2025

Onko mitään järkeä viedä vauvaa rinteeseen? 

Meillä nuorimmat lapset on viety rinteeseen ennen kuin he ovat osanneet edes kävellä. Konttausikäiset ovat päässeet mattohissin kyytiin ja tunteneet liukumisen riemua iskän sylissä. No ei meillä oikeasti varsinaisesti laskettelua olla vielä vauvan aloitettu, mutta päästy kuitenkin mäen tunnelmaan ja seuraamaan isompien sisarusten mäenlaskua. Mutta vuoden iässä on meidänkin tyypit tökätty monoihin seisomaan - ja itse asiassa seisominen on ollut helpompaa jäykissä monoissa kuin lattialla. Pienet 1-vuotiaat ovat olleet heti innoissaan liukumisesta ja siitä, että ovat päässeet pitämään hauskaa sisarusten kanssa. 

 

Eli ei, eihän vauvan rinteeseen viemisessä varsinaisesti mitään järkeä ole, mutta ei kaikessa tarvitsekaan olla. Mutta jo 1-vuotiaat nauttivat suksilla ja lumilaudalla laskettelusta, kun harrastamisen aloittaa lempeästi ja lapsentahtisesti.

Minkä ikäisen lapsen voi viedä rinteeseen?

Meillä nuorimmat lapset ovat aloittaneet laskemisen 1-vuotiaina. Tuossa iässä lapsi jaksaa laskea muutaman mäen pätkän, mutta pääsee jo mukaan tunnelmaa. Mutta itse asiassa laskeminen ja valmiuksien hankkiminen on aloitettu jo ennen rinteeseen suuntaamista. 

 

Laskettelun voi hyvinkin aloittaa 1-3 -vuoden iässä. Parivuotias jaksaa laskea jo huomattavasti pidempiä aikoja kuin yksivuotias - ainakin meillä 1-vuotiailla 30 minuuttia on tainnut olla pisin aika, mutta kaksi vuotias jaksoi olla rinteessä jo parin tunnin settejä.

Tutustu välineisiin kotona

 

Monoihin, suksiin ja lumilautaan kannattaa tutustua jo kotona. Anna lapsen tallustella monoilla ympäriinsä sisällä ja testatkaa suksia eteisessä tai vaikka kotipihassa. Liukua voi harjoitella loivassa alamäessä tai vaikka sauvasta vetäen. Lumilaudalla liukumisen harjoittelu on jopa helpompaa, jos lautaan saa sidottua joustavan vetonarun. Meillä talviaikaan pieniä lapsia on vedetty lumilaudalla hoitoon, kirjastoon ja lähikauppaan, ja samalla lapsi on vaivihkaa oppinut liukumaan lumilaudalla.

Pyri tutustumaan välineisiin kotona ja kokeilemaan liukua jo etukäteen, jotta laskettelukeskuksessa uusia asioita ei tulisi roppakaupalla. Kun välineet ovat tutut, on vähemmän jännityksen aiheita. Hissiin kannattaa suunnata vasta sitten, kun liukuminen sujuu tasamaalla.

Mattohissi helpoin

 

Mattohissi on helpoin ja siihen osaa jo pienikin taapero tallustella itse. Auta lasta hissin yläasemalla, jotta hän ei jää jalkoihin. Sompahississä lapsi matkustaa turvallisimmin aikuisen jalkojen välissä, jolloin sompahissi tulee aikuisen jalkojen väliin. Ankkurihississäkin lapsi kannattaa ottaa aikuisen jalkojen väliin, jolloin tarvittaessa toinen lapsi voi matkustaa ankkurin toisella puolella. Hississä lapsi nojaa vanhempien jalkohin, jolloin molemmat voivat relata hississä ja näin palautua mäen laskemisesta.

Opeta painonsiirtoa sauvalla

 

Ihan aluksi lapsen kannattaa opetella auraamista: peppu alas ja taakse. Lapsen vauhtia voi hyvin hillitä sauvalla - laita sauva poikittain (aikuinen ottaa piikin nyrkkinsä sisään vahinkojen välttämiseksi) ja lapsi ottaa siitä myötäotteella kiinni. Aikuinen paitsi säätää lapsen vauhtia myös opettaa näin painonsiirtoa ja kääntymistä.

Ratti avuksi

 

Kun painonsiirto alkaa jo sujumaan lapsella ja lapsi osaa jo aurata, voi seuraavaksi antaa lapselle ratin eli esimerkiksi frisbeen tai vaikkapa ämpärin kannen. Meillä viime talvena 2-vuotias osasi kyllä kääntyä ja aurata, mutta pieni unohtui helposti ajatuksiinsa, eikä puheenymmärtäminen vielä ollut priimaa. Kun lapselle antoi avuksi ratin ja opasti lasta tekemään oikein isoja käännöksiä, tuli lapsella painonsiirtoa jalalta toiselle ja näin käännökset luonnistuivat kuin itsestään. 

 

Valjaat - hitti vai huti?

 

Rinteissä näkyy käytettävän lasketteluvaljaita, joilla voi kontrolloida lapsen vauhtia. Mielipiteet jakautuvat voimakkaasti. Itse näin niissä hyviä puolia, mutta myös haittoja. Valjaat ovat hyvät isossa mäessä, kun lapsen vauhtia voi tarvittaessa jarruttaa. Ainakin meillä lapset ovat välillä (ainakin äidin mielestä) vähän turhankin hurjapäitä. Kuitenkaan ei ole hyvä, että lapsi ikään kuin roikkuu valjaissa ja painopiste karkaa taakse. Meillä sääntönä on, että valjaiden pitää olla löysällä, ikään kuin roikkua ja ne ovat vain turvavaruste, jos vauhti kiihtyykin liiaksi. Toisaalta, itse en tykkää juuri käyttää niitä, joten mieluummin suuntaan lasten rinteeseen, jossa pienet saavat laskea vapaasti eikä tarvitse huolehtia liian kovista vauhdeista, jyrkistä kohdista tai muista isommista viilettävistä laskijoista.

 

Viisi vinkkiä, joilla onnistut lapsen kanssa laskettelussa

 

  1. Hanki sopivat välineet - unohda kasvunvara. Tutustu välineisiin rauhassa jo kotona: annan taaperon kävellä monoilla sisällä ja leikkikää suksilla kotipihassa.
  2. Suuntaa rinteeseen parhaimpaan aikaan: silloin, kun lapsi on virkeimmillään ja maha täynnä. Älä vaan skippaa päiväunia - usko mua, ei kannata. 
  3. Kontrolloi lapsen vauhtia ja suuntaa ohjaussauvalla ja opeta näin samalla myös painonsiirtoa.
  4. Muista riemuita jokaisesta onnistuneesta laskusta, iloitse myös pyllähtämisistä! Jokainen taito vaatii vähintään 100 kaatumista (arvaa vaan, ottiko yksi meidän lapsista tämän kirjaimellisesti ja ilmoitti rinnepäivän jälkeen, että “äiti enää 88 kertaa ja sitten osaan laskea!”
  5. Muista tauot, paniikkipähkinät ja -rusinat ja lopetus hyvän sään aikana.

Bonus! Muista, että tunnemuistot ovat tärkeimpiä. Lapsi oppii siinä sivussa, kun te pääsette pitämään perheellä hauskaa - täydellistä, eikö!

Joko teidänkin perhe suuntaa rinteisiin?

p.s monessa laskettelukeskuksesta löytyy ilmaisia lastenrinteitä. Alle 6-vuotiaat kypäräpäät laskevat vanhemman kanssa ilmaiseksi. Välineitä kannattaa kysyä lainaan tuttavilta tai sukulaisilta, jos ei ole varma innostuksen syttymisestä. Paljastettakoon samaan syssyyn, että meidän välineet taitavat hyvin pitkälti olla ostettu käytettyinä - etenkin lasten käytettyjä välineitä on hyvin saatavilla ja edullisesti.

Pysy ajan tasalla uutisista ja päivityksistä!

Liity postituslistallemme saadaksesi viimeisimmät uutiset ja päivitykset tiimiltämme. Älä huoli, tietojasi ei jaeta

Älä huoli. Jos tulet toisiin ajatuksiin, voit poistua sähköpostilistalta milloin vain.