Blogi

Liikuntaa eri muodoissa: Seikkailuja, välinetestauksia, retkiä ja aktiivista ulkoilmaelämää

Näillä ohjeilla ehdit liikkua myös ruuhkavuosissa!

arki harjoittelu hyötyliikunta lapset perhe treeni valmennus Sep 18, 2024

Moni perheellinen tietää, kuinka kiireistä arki voi olla - työpäivät, lasten harrastukset, koulut ja kotiaskareet täyttävät helposti kalenterin ja liikunta saattaa luikahtaa taka-alalle. 

Liikunnan harrastamisen ei tarvitse kuitenkaan olla aikaa vievää tai erillinen asia, vaan se voidaan luontevasti punoa osaksi arkea. Tässä blogikirjoituksessa paljastan parhaat vinkkini siihen, miten perheellinen voi järjestää aikaa liikunnalle. 

1. Treenaa lasten kanssa - käännä treeni yhteiseksi leikiksi 

Monet mieltävät lasten kanssa tekemisen silkaksi leikiksi tai jopa pelleilyksi, mutta itse asiassa lapset ovat mitä mainiointa treeniseuraa. Tee lihaskunto lasten kanssa, ja ota pienet lisäpainoksi kyykkyihin tai punnerruksiin. Leiki loikkista, ota spurtteja pihapeleissä tai yritä pysyä pienen pyöräilijän perässä juosten. Treenin ei tarvitse olla tiukkaa suorittamista, vaan se voi olla myös hauskaa yhdessäoloa! 

2. Hyödynnä vauvojen päiväunet!

Vauvat mahdollistavat lähes ammattiurheilijan elämän, jos hyödyntää kaikki pienen ihmisen päiväunet omaan treeniin. Lapsi vaan kärryyn ja juoksemaan tai vauva ahkioon ja hiihtämään. Apuvälineet mahdollistavat lapsen mukaan ottamisen. Ai niin, saatoin unohtaa, että mikäli hyödyntää pienen ihmisen päiväunet treenaamiseen, jää ne ammattiurheilijan päiväunet itseltä välistä. Sitten voi vaan toivoa yöt hyvin nukkuvaa versiota - meidän huushollissa sellaisia ei ole näkynyt. 

3. Hyödynnä hyöty- ja arkiliikunta. 

Liikkumista ei tarvitse nähdä aina tiukkapipoisena treeninä, vaan se voi olla osa päivittäisiä askareita. Kun työmatkat, lasten harrastuksiin vienti ja kauppareissut tehdään omin lihasvoimin, pysyy liikunta mukana kiireisissäkin elämäntilanteissa. Rakentamalla hyvät liikkumisrutiinit, ei tarvitse edes rasittaa tahdonvoimaa. Valitse aina portaat, pyöräile ja kävele lyhyet matkat. Näistä pienistä askareista kertyy huomaamatta hyvinkin paljon liikuntaa ilman, että sille tarvitsee erikseen varata aikaa. 

4. Harrasta piiloliikuntaa lasten kanssa!

Tämä on minun suosikkivinkki! Jos lapset eivät jaksa lähteä kanssasi lenkille hoitopäivän jälkeen, lähtekää kaupungin toisella puolen olevaan puistoon tai kirjastoon. Tai entä, jos houkuttelet lapset metsään aarteiden metsästykseen eli sienestykseen? Miltä kuulostaa hotdogit iltapalaksi nuotiolla? Näissä liikunta tulee kuin huomaamatta, kaupan päällisenä. 

5. Tapaa ystävää lenkin merkeissä

Sovi tapaamisia ystävien kanssa eri lajien merkeissä. Jos sinulla on kynnystä mennä salille tai vesijuoksemaan, sovi treffit liikuntapaikkaan. Syksyn pimenevissä illoissa otsalenkki naapurin kanssa piristää, ja yksin saattaisi jäädä tekemättä. Luonnossa on sitä paitsi helpompi keskustella ja näin side läheisten ihmisten kanssa vahvistuu. 

6. Ota omaa aikaa

Kukapa ei kaipaisi omaa aikaa? Minä ainakin. Jos mahdollista, ota hetki itsellesi varhain aamulla, ja tee treeni, kun muut vielä nukkuvat. Entä, jos veisit lapset hoitoon ja kouluun juosten? Eilen minulla ei muka ollut aikaa juoksulenkille, mutta sitten mietin, että mitä minä itse opetan. Niinpä saatoin lapset juosten, jolloin sain hyvän alkuverryttelyn. Sen jälkeen tein juoksuharjoituksen, ja lopulta minulla meni vain 20 minuuttia pidempään, kuin että jos olisin vienyt lapset kävellen. Voin kertoa, että aamutreenin ansiosta olin koko loppupäivän myös tehokkaampi ja hyvätuulisempi. 

Yhteenvetona todettakoon, että liikunnan ei tarvitse olla täydellistä. Elämä harvoin on, ainakaan meillä. Tärkeintä on löytää itselleen ja perheelleen sopiva tapa liikkua ja pysyä aktiivisena. Ja tiedätkö, mikä on muuten parasta, kun liikkuu myös lasten kanssa? Voimaantuminen perheenä ja se, että lapset oppivat liikkumisen ja liikunnan ilon jo pienestä pitäen. 

Haluatko 5 kilometrin juoksukuntoon? Tutustu valmennusperheeni uusimpaan tuotteeseen, 5K-valmennukseen, josta on jo nyt tullut huippusuosittu!

Lisätietoja 5K-valmennuksesta


Tarvitsetko apua liikunnan harrastamiseen ja punaisen langan löytämiseen? Kamppailetko arjen haasteiden kanssa, ja kaipaat jeesiä kokonaiskuormituksen hahmottamisen ja hallinnan kanssa? 

Tutustu valmennuksiini tästä